Sider

Drømmen om Danmark

Kronik i JyllandsPosten 2. februar 2012

Hvilke politikere tænker 100 år frem? Hvem har en vision for Danmark, der rækker gennem det 21. århundrede? Er der overhovedet nogen i dette land, der tænker i de lange stræk, eller drejer alting sig om næste år, næste valg, næste krise?
Den socialdemokratiske bevægelse havde sin drøm om et Danmark for alle. Den drøm har på godt og ondt trukket samfundet gennem det 20. århundrede. Den har motiveret millioner af danskere, og dens tankegods er i dag så indarbejdet, at det er usynligt fællesgods, - ligesom kristendommens værdisæt er usynligt fællesgods her i landet.
Socialdemokratiet er døende sammen med resterne af den folkebevægelse, der var med til at skabe dagens Danmark. På samme måde, som den stærke andelsbevægelse med folkehøjskolen og landbefolkningens store drøm om det oplyste land og de mange selvstændige ejere har været døende gennem mange årtier, og nu kun er en forvansket skygge af sig selv. De store bevægelser er døde, - tilbage er det samfund, de skabte, og de værdier, de plantede. Men der er ikke længere nogen samlende vision for Danmarks fremtid.
De mest forhærdede unionstilhængere drømmer om Danmarks fremtid som et stort forsvindingsnummer. EU er den nye nation, og fædrelandet er den tilbagestående provins, man søger væk fra hurtigst muligt. Unionsgalningene findes mange steder; nogle af dem sidder i Bruxelles som EU-parlamentarikere. Det er næppe dér, vi skal lede for at finde en drøm om Danmarks fremtid.
Vi kan se på dagens Danmark, og vi kan alle uden undtagelse se de problemer, som vores samfund skaber. Andelen af forsørgede vokser, andelen af ubeskæftigede vokser, for mange hænder ligger stille, og for få arbejder. Det bliver fortsat vanskeligere at se, hvordan vores ufaglærte skal beskæftiges, og vi har skabt et proletariat af uuddannede og ikke-tilpassede indvandrere.
Industrien slås for livet i en kamp mod den asiatiske tiger med ubegrænsede mængder af billig, flittig og dygtig arbejdskraft. Den kamp taber industrien, - tilbage bliver kun den højt specialiserede produktion eller den, hvor det er for dyrt at flytte de færdige produkter. Industrien redder ikke landet.
Landbruget opsuger ingen arbejdskraft, dets driftsform kan kun konkurrere på grund af de massive EU-tilskud, og landbruget som helhed dræner landet for naturværdier og dyreetik. Samtidigt er det danske landskab gennem de seneste årtier forandret mere end gennem de sidste to århundreder. Alle de almindelige landbrug er væk og erstattet af forgældede godser med en problematisk produktionsform, importerede daglejere og meget begrænset dansk beskæftigelse. Fiskeriet er gået samme vej som landbruget: enorme fabriksskibe med tilhørende kapitalkoncentration og overfiskning, ingen nævneværdig beskæftigelse og intet potentiale udover den stadige centralisering.
De produktionsformer, der kunne bruge den ufaglærte arbejdskraft, er forsvundet. Vi kan ikke skaffe beskæftigelse til befolkningen som helhed, og vi kan ikke fortsætte med at lade en stadigt mindre del af befolkningen forsørge det flertal, som vi ikke magter at sætte i arbejde. At vi oven i købet fortsætter med at importere ufaglært og skoleumulig arbejdskraft gør kun problemet endnu større.
Lediggang er roden til alt ondt. Det gamle ord gælder fortsat, - det burde være en menneskeret at få lov at arbejde, at få lov til at blive brugt og til at bidrage. Men vi har indrettet samfundet på en måde, så det ganske enkelt ikke kan lade sig gøre. Uagtet alle mulige tiltag er det indlysende, at kabalen ikke går op. Vi kan ikke skaffe arbejde nok til vores befolkning fremover, og vi har ikke den rigtige befolkning til det højt specialiserede arbejde, vi formentlig kan skabe. Der er for mange med for lav eller ingen uddannelse, og vi er for mange, der har vænnet os til den store magelighed, som velfærdsstaten tilbyder. Vi har glemt, at vi kun kan fastholde vores velstand, hvis vi arbejder for det.
De tåbeligste drømmer stadig om at dele armoden via skattesystemet i den tro, at det er vejen til velstand. Andre er parat til at acceptere, at en stor del af befolkningen parkeres som et forsørget proletariat uden antydning af meningsfyldt beskæftigelse og med et udsigtsløst liv. Og værst af alt: de fleste tror fortsat, at vore politikere har greb om situationen. Det har de ikke. Ingen af dem tænker mere end fire år frem, og der er brug for et helt andet perspektiv.
Vores nuværende Danmark er resultatet af de landboreformer, der blev gennemført i det 18. og 19. århundrede. Det skabte den frie klasse af gårdmænd og husmænd, der grundlagde vores politiske system, og banede vejen for industrialiseringen og de to store politiske folkebevægelser, der som modstående poler skabte den dynamik, der igen resulterede i velstanden og det nuværende velfærdssamfund. Perioden fra landboreformerne for godt to hundrede år siden og til i dag er en lang, sammenhængende epoke med indbyrdes forbundne mekanismer i samfundsudviklingen. Den epoke er slut, og vi står uden blot antydning af ide om reformer af en tilsvarende tyngde.
Når jeg taler med jævnaldrende, mindes de med stor glæde barndommens baggårde med et mylder af liv, hjemmegående husmødre, skrappe lærere og disciplin og udsigt til arbejde og sikre kår, når blot man opførte sig ordentligt og passede sin skole eller sin læreplads. Eller de snakker om det ydmyge, men trygge hjem på landet, hvor der skulle knokles fra før daggry, og hvor alle skulle give en hånd med – uanset alder, åndsevner eller handicap.
Plads til alle og brug for alle. Det er omkvædet, og selvom erindringen om den gode barndom altid er lettere rosenrød, er der den sandhed i omkvædet, at vi uigenkaldeligt har mistet noget vigtigt. Der er ikke længere brug for eller plads til alle, og det er ikke længere muligt at blive selvforsørgende ved blot at opføre sig ordentligt og passe sit. Vores system dur ikke længere. Vi har solgt vores ret til selv at skabe os en tilværelse, og vi har ikke fået noget af blivende værdi i stedet.
Uden drømme og ideer tegner fremtiden ikke lovende: stadigt stigende tab af selvstændighed til EU; voksende overskud af for lavt uddannet arbejdskraft; stadige problemer med utilpassede indvandrere; groteske effektivitetskrav både på jobbet og i privatlivet; mere trafik, flere motorveje, mere larm, mindre landskab; professionspolitikere, der tror, at de ved bedre end resten af befolkningen; voksende krav om politisk korrekthed i alle detaljer og en hob af internationale organer og konventioner til at baste og binde os. Det er ikke en lys fremtid.

Hvem kan fortælle os, hvad vi skal drømme om. Hvem maler billedet af fremtidens Danmark, hvem fortæller om det forjættede land, hvem beskriver drømmen, så vi kan vælge vejen frem for det land, som vi - uanset alt andet - fortsat er fælles om, og som det er vores fælles ansvar at forvalte på en måde, så vi kan give det videre til de næste generationer?